Забележителности

Крепостта "Хоталич"

Разположен е над пролома на река Росица върху естествено укрепена хълмиста местност наречена Крушевски баир. Възникнал е през V-VІ век като военно укрепление, а през Х век е възстановен от българската държава, която започнала да изгражда укрепително съоръжение, с което да брани страната от нападения от север и от Византия на юг. Стоял е между средновековните градове Търново и Ловеч

Етнографски комплекс Дандолови къщи

Архитектурно-етнографски комплекс Дандолови къщи се намира в Севлиево и се състои от 3 типични възрожденски къщи и работилница с дюкяни. Построени са през 1870 г. В тях се помещават експозиции на Историческия музей на теми: “Селския и градския бит на Севлиевския край през Възраждането”, “Севлиевски градски двор от Възраждането” и “Красотата в изделията на севлиевските занаятчии през Възраждането”.

Градска художествена галерия Асен и Илия Пейкови

ГХГ Асен и Илия Пейкови е построена през 1878 г. като частен дом по поръчка на първия съдия в гр. Севлиево след Освобождението – Илия Денчев. През 1976 г. сградата е ремонтирана и превърната в художествена галерия. Галерията носи името на двамата братя Пейкови – Асен Илиев, който е бил световноизвестен скулптор и Илия Пейков, който е бил художник–абстрактционист. Техни творби могат да бъдат разгледани също в галерията. 

Хаджистояново училище

Хаджистояновото училище е разположено в центъра на град Севлиево. Сградата на бившето училище е построена през 1844 г. от даренията на богатия търговец Хаджи Стоян Николов, чието име носи до днес. Училището е било едно от най-престижните в България и за учител бил поканен Петко Славейков, който започва да преподава по нова светска система. Днес сградата се поддържа постоянно и е превърната в музей. В нея са разположени исторически и етнографски експозиции.

Музей на съвременното изкуство

Музеят на съвременното изкуство, Севлиево представя творби на едни от най-добрите и изявени български творци, създадени през периода 1920 г. – 2010 г.  В няколко зали могат да бъдат разгледани Графики и Съвременна българска живопис от фонда на ХГ Асен и Илия Пейкови. В същата сграда се помещава и Музея на образованието.

Scroll to Top